Yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon kampanyalarını araştıran araştırmacı gazeteciler için bunların arkasında kimin olduğunu belirlemek önemlidir. Ancak bu yeterli değil, çevrim içi dedektif Craig Silverman 12. Küresel Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda (#GIJC21) uyarıyor. ProPublica’da muhabir olan Silverman, aynı derecede önemli olanın ilgili kişilerin motivasyonlarını anlamak olduğunu söylüyor.
Silverman, bu kampanyalardaki en yaygın unsurun yanlış bağlam içerdiğini açıklıyor. Gerçeklere dayalı bir ifadenin veya doğru bir alıntının orijinal anlamından veya ortamından arındırıldığı ve yanlış yönlendirme için yeniden tasarlandığı yere dikkat çekiyor. “Yani, yanlış bilgi ve dezenformasyonu araştırmayı veya izlemeyi düşündüğünüzde, bu bağlamı göz önünde bulundurmalısınız” diyor. “Çünkü yalnızca %100 yanlış olan şeyler arıyorsanız, yalnızca haber olduğunu iddia eden bir şey arıyorsanız, oradaki çoğu detayı kaçıracaksınız.”
Silverman, Harvard Shorenstein Medya, Politika ve Kamu Politikası Merkezi’nde çevrim içi mitler ve sahte haberlerle ilgili araştırmalarda uzmanlaşmış kıdemli bir araştırma görevlisi olan gazeteci Jane Lytvynenko tarafından GIJC21’de bir GIJC21 çalıştayına katıldı. Lytvynenko, yanlış bilgi ve dezenformasyonun genellikle stratejik olarak yayıldığını belirtti. “Kampanyaların planlandığı aşamalar var ve ardından sosyal medyaya yayıldığı, gazetecilerin yanıtlarıyla karşılaşabileceğimiz aşamalar var” dedi. “Ve elbette, pek çok kampanya, sırf onları çürüttüğümüz için ortadan kalkmıyor. Bunun yerine uyum sağlıyorlar.”
İki gazeteci bu kampanyaların kökenine inmek için bir dizi ipucu ve araç sundu.
Dezenformasyonu Ortadan Kaldırmak İçin İpuçları:
Videolar ve Fotoğraflar
Videoları ve fotoğrafları doğrulamaya çalışırken gazeteciler kendilerine şunu sormalıdır: Orijinal bir resim mi yoksa video mu? İçeriği kim ve ne zaman ele geçirdi? Ve son olarak, görüntü veya video nerede çekildi. Bu, coğrafi konumunu belirlemeye yardımcı olabilir.
Lytvynenko ve Silverman, Chrome ile çalışan bir doğrulama eklentisi olan WeVerify aracını önerdi. Eklenti yükledikten sonra kullanıcılara TinEye, Bing ve Yandex dahil olmak üzere çeşitli arama motorları aracılığıyla bir fotoğraf çalıştırma seçeneği sunar ve ayrıca kullanıcının görüntünün belirli bir bölümünü vurgulamasına ve yalnızca görseli aramaya olanak tanıyor. Yandex ayrıca yüz tanıma özelliğine de sahip, ancak bu teknoloji hala ek doğrulama gerektiriyor. Lytvynenko, “Görsel aramadaki en önemli şeylerden biri, WeVerify arama uzantısının yapmanıza izin verdiğinin yani Google’ın ötesine geçmektir”.
Sosyal Medya Hesapları
Yanlış bilgileri çürütürken sosyal medya hesaplarının bilgileri paylaşan veya paylaşanları araştırmak iyi bir başlangıç noktasıdır. İlk olarak, doğrulanmış bir hesap olup olmadığını kontrol edin: Hesabın gerçekten sahibi olduğunu iddia eden kişiye mi ait? Hesap ne zaman oluşturuldu? Nerede olduklarını söylüyor? Ve ayrıntılı bir geçmiş kontrolü yapın: Ağları onlar hakkında ne diyor? Onlar kiminle arkadaş? Kimlerle düzenli olarak konuşuyorlar, ne paylaşıyorlar, beğeniyorlar mı? Örüntüler neler? Düzenli olarak ve hangi konularda gönderi yayınlıyorlar?
Silverman, “Bazen iddia ettikleri kişi ile hesapta gördüğünüz içerik türü arasında bir miktar kopukluk veya çelişki olabilir, bunlar, izlemek isteyeceğiniz türden şeyler.”
Twitonomy, gazetecilerin incelemekte oldukları bir Twitter hesabının ayrıntılı ve görselleştirilmiş analitiğini elde etmek için kullanabilecekleri bir araç. Silverman, “Size ne sıklıkta tweet attıklarını, ne zaman tweet attıklarını, hangi hesaplara yanıt verdiklerini, kimleri retweetlediklerini söyler, ayrıca size ne zaman tweet attıklarının bir dökümünü verebilir ve bu, hangi saat diliminde olduklarını anlamanıza yardımcı olacaktır.”
Sohbet Uygulamaları
Bazı sohbet uygulamaları yaygın olarak yanlış bilgi yaymak için kullanılsa da, bunları araştırmanın sınırları vardır. Lytvynenko, “Bu, birinin bilinçli olarak halka bilgi verdiği herkese açık bir Twitter profilinden veya herkese açık Facebook profilinden çok farklı, sohbet uygulamalarının bu gizlilik politikası var ve bunu haberleştirirken dikkatli olmamız gerekiyor.”
Engelleri aşmanın bir yolu ise bilgiyi izleyicilerden yani kitle kaynaktan almaktır. Bu, 24 farklı medya şirketinin bir araya geldiği ve Brezilya’nın 2018 seçimlerini etkilemek için yayılan söylentileri ve fabrikasyon içeriği belirlemek için bir proje üzerinde çalıştığı Comprova Projesi‘nde Brezilya’da başarıyla kullanıldı.
“Tüm haber odaları, okuyucularına ve izleyicilerine aynı WhatsApp numarasını gönderdi ve izleyiciler, haber odalarının doğrulaması veya çürütmesi için karşılaştıkları sahte bilgileri geri gönderdi.” Kitle kaynak yöntemi, herkese açık olmayan gruplara katılmanın zor olduğu durumlarda WhatsApp gibi sohbet uygulamalarıyla iyi çalışır.
Şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’daki içeriği araştırmak için en kullanışlı araçlardan biri, bir kanal arama ve analiz aracı olan Tgstat‘tır. Bununla bir gazeteci, belirli bir kanalda meşgul olanlar hakkında fikir edinebilir. “Yani bir kullanıcı adını girerseniz … Tgstat’da 90 güne kadar analizler alabilirsiniz ve kanalın büyük bir abone akışı olup olmadığını veya içeriğinin en popüler olduğu bir gün olup olmadığını görebilirsiniz. ”diyor Lytvynenko.
Bu araçlara ve dikkatli haberciliğe rağmen her iki panelist de karar vermeden önce ekstra dikkatli olmaya ve somut kanıtlar toplamaya çağırıyor. Silverman, “Bu işi yapan insanların gerçekten yanlış gitmelerinin yollarından biri, dayanakları olmadan bir atıfta bulunmaları ve suçlamalarda bulunmalarıdır, bu nedenle dikkatli olunmalı. Yüksek bir güven düzeyine sahip olana kadar kanıtlarınızı toplayın.”