Dünya çapında bağımsız medyaya ve demokratik ilkelere yönelik saldırıların olduğu bir dönemde Küresel Araştırmacı Gazetecilik Ağı 16 yeni üye kuruluşu ağırlıyor. Böylece GIJN’nin küresel ağı 88 ülkeden 227 üye kuruluşa ulaştı.
Yeni üyeler arasında ilk kez GIJN’e katılan ülkeler; Kamerun, Malta, Paraguay, Filistin, Senegal ve Slovakya. Devamı ülkeler ise Kanada, Kosta Rika, Almanya, Ürdün, Nepal, Kuzey Makedonya, Hollanda, Tunus ve Amerika Birleşik Devletleri.
Yeni üyeler, 15 Aralık’ta GIJN Yönetim Kurulu’nun oybirliğiyle aldığı oy ile onaylandı ve 82 başvuru havuzundan seçildi. Bu kabuller artık GIJN’nin küresel ağını 88 ülkede 227 üye kuruluşa genişletiyor. (Tam liste için lütfen üyelik dizinimize bakın .)
GIJN üyeliği , araştırmacı gazeteciliğini ve veri gazeteciliğini desteklemek için aktif olarak çalışan kar amacı gütmeyen kuruluşlara, STK’lara ve eğitim kuruluşlarına veya bunların eşdeğerleri olan kurumlara açık.
Yeni üyelerimizi tanıyın:
7iber (Ürdün) , Ürdün’ün önde gelen bağımsız medya platformudur ve Ürdün ve Arap ilişkilerini etkileyen kamu yararı konularında derinlemesine gazetecilik faaliyeti yürütür. 2009 yılında kurulan 7iber, multimedya, veri gazeteciliği, video haber, analitik makaleler, su , mülteciler ve marjinalleştirilmiş vatandaşlar gibi konularda araştırmacı gazetecilik yapar.
Alqatiba (Tunus) , araştırmacı gazetecilik, veri gazeteciliği ve hikaye anlatıcılığına odaklanan çevrim içi bir haber dergisidir. Son araştırma projeleri göç, yolsuzluk, kaynaklar ve silah kaçakçılığıdır. 2019 yılında kurulan Alqatiba, yolsuzlukla mücadele, şeffaflığı artırma, demokrasiyi savunma ve cinsiyet eşitliğini desteklemeye adanmış “Taqallam for Freedom of Speech and Creativity” adlı bir STK’nın parçasıdır.
Center for Collaborative Investigative Journalism (ABD) , küresel meseleler hakkında etkili araştırmalar üretmek için araştırmacı gazetecileri, görsel hikaye anlatıcılarını ve veri bilimcileri bir araya getiriyor. 35 ülkedeki katkılarıyla CCIJ, 2021’de neden 1 milyar insanın hala temiz suya erişiminin olmadığı gibi sınır ötesi konulara odaklanıyor. 2019 yılında kurulan CCIJ, hesap verebilirlik konularında da çalıştaylar düzenlemektedir.
Centro Latinoamericano de Investigacion Periodística ( Kosta Rika ), sınır ötesi iş birliği, veri gazeteciliği ve yerinde habercilik yöntemlerini kullanarak Latin Amerika’da kamuyu ilgilendiren konularda çığır açan projeleri koordine etmiştir. 2020’nin başlarında kurulan CLIP (Latin Amerika Araştırmacı Gazetecilik Merkezi), karmaşık soruşturmalara ve muhabir yetiştirmeye odaklanıyor ve dezenformasyonun , çevresel sömürünün ve gücün kötüye kullanılmasının ifşa edilmesinde şimdiden önemli bir etki elde etti.
Daphne Caruana Galizia Vakfı (Malta) , Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın 2017 suikastı için adaleti sağlamaya ve araştırmacı gazetecileri koruma çabalarını desteklemeye kendini adamış bir vakıf. 2018’de kurulan vakıf, gazetecilere yönelik saldırıların cezasız kalmasına son verilmesini savunuyor ve Passport Papers gibi soruşturma projelerinde iş birliği yapıyor.
El Surtidor (Paraguay) bağımsız bir haber kuruluşu. 2016 yılında kurulan haber odası, iklim değişikliği, kilise-devlet çatışması , cinsiyet eşitsizliği, dezenformasyon, ormansızlaşma ve devletin ele geçirilmesi konularında araştırmalar yaptı. El Surtidor’un ekibi, sosyal medyada daha genç kitlelere ulaşmak için görsel grafikler kullanan muhabirler, editörler, tasarımcılar ve illüstratörlerden oluşuyor.
Investigate Europe (Almanya) , Avrupa konularında sınır ötesi araştırmalar yürüten bir kooperatiftir. Hem ulusal medya ortaklarıyla hem de kendi kanallarında yayın yapan grup, ortaklarıyla birlikte 25 ülkede 18 araştırma yaptı. 2019’da resmi olarak başlatılan Investigate Europe, COVID-19, göçmen istismarı, enerji ve yaşlıların bakımını içeren geniş kapsamlı projelere odaklanıyor.
Jan Kuciak Soruşturma Merkezi (Slovakya) , Orta Avrupa’daki yolsuzluk ve organize suçu araştıran bir haber odasıdır . 2018 yılında kurulan ve adı öldürülen gazeteci Jan Kuciak’ın onuruna verilen ve onun cesur örneğini takiben ICJK, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin üyesi ve kara para aklama, sınır ötesi suçlar ve kamu fonlarının kötüye kullanılması gibi konuları araştırmaktadır.
Araştırmacı Gazetecilik Bürosu (Kanada) , uzmanları, öğrencileri, gazetecileri ve akademisyenleri bir araya getirerek derinlemesine, kamu yararına hikayeler anlatmak için çalışan bir haber odasıdır. 2020’de Toronto Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu’nda kurulan IJB, aynı zamanda yeni nesil bekçi köpeği muhabirlerini yetiştirmek için de çalışıyor. Projeleri arasında Kanadalı gençlerin karşı karşıya olduğu zihinsel sağlık krizine bir bakış olan Generation Distress yer alıyor .
Investigative Reporting Lab (Kuzey Makedonya) , Kuzey Makedonya ve Balkanlar’da yolsuzluk, suç ve yönetişim konularına odaklanan, kâr amacı gütmeyen bir haber odasıdır. 2017 yılında kurulan IRL’nin ekibi, kadın liderliği, genç kadrosu, yenilikçi hikaye anlatımına bağlılığı ile dikkat çekiyor. Son projelerde OCCRP ile ortaklaşa yayınlandı ve dezenformasyon , tehlikeli enerji ve COVID-19 antikor testlerine odaklandı .
Lighthouse Reports (Hollanda) , kamuyu ilgilendiren acil konular etrafında haber odaları kurar ve ortaklarıyla birlikte çeşitli formatlarda ortak araştırmaları yayınlar. Grup, bilgi edinme özgürlüğü yasalarını, açık kaynak haberciliği, veri gazeteciliğini ve diğer teknikleri kullanır. 2019’dan bu yana grup altı haber odası kurdu ve göçmen işçilerin istismarı , yolsuzluk ve iklim krizi gibi konularda 70 medya kuruluşuyla çalıştı.
La Maison Des Reporters (Senegal) , muhabirlerin yalnızca halka karşı hesap vermelerini ve Batı Afrika’daki önemli konularda karmaşık soruşturmaları tamamlamak için ihtiyaç duydukları zamanı ayırmalarını sağlayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. 2019 yılında kurulan La Maison Des Reporters (The House of Reporters), uzun vadeli, kaliteli gazeteciliğe odaklanmak için Senegal genelinde yaklaşık 100 gazeteciden oluşan büyüyen bir ağdan yararlanıyor.
Medya Geliştirme Merkezi/Birzeit Üniversitesi (Filistin) , Filistin’de özgür bir basın ortamı yaratmaya yardımcı olma misyonunun bir parçası olarak kariyerinin ortasında olan gazeteciler ve araştırmacı gazeteciler için teknik eğitim sağlıyor. Birzeit Üniversitesi çatısı altında, MDC müfredat geliştirmeye, araştırma ve eğitim kılavuzları yayınlamaya ve medya okuryazarlığına odaklanıyor. Ayrıca Mısır, Lübnan ve Ürdün’de araştırmacı gazetecilik için hibeler sağladı ve çalıştaylar düzenledi.
MUSEBA Gazetecilik Projesi (Kamerun) , Orta Afrika ve Büyük Göller bölgesinde araştırmacı gazetecilik odaklı kar amacı gütmeyen bir medya kuruluşu. 2019 yılında kurulan MUSEBA, hem İngilizce hem de Fransızca yayın yapmakta. Projeleri, FinCEN Dosyaları gibi uluslararası iş birliklerinin yanı sıra büyük çaplı yolsuzlukları , yasa dışı mali akışları, insan hakları ihlallerini ve organize suçları kapsamaktadır.
Nepal Araştırmacı Multimedya Gazetecilik Ağı (Nepal) , gazetecilerin iş birlikçi hikayeler üretmelerine yardımcı olmak için multimedya araştırmacı eğitimi ve rehberlik sağlar. 2020’nin başlarında kurulan NIMJN, yüzlerce muhabiri eğitti ve Nepalli gazetecilere COVID-19’un vahşi yaşamda kaçak avcılığı ve sosyal adalet sorunlarını nasıl körüklediği gibi konuları araştırmaları için haber verme hibeleri sağladı.
Zamaneh Media (Hollanda) , 2005 yılında kurulmuş, İran ve İran diasporasındaki izleyicilere hizmet veren bağımsız bir haber sitesidir. Amsterdam merkezli Zamaneh Medya üzerindeki projelerle, diğer medya ortaklığında araştırmacı gazeteciliği genişletmiştir ilaç şirketi vurgunculuğu , İran cumhurbaşkanının akademik kimlik bilgileri ve İran karaborsa böbrek ticareti yürüttükleri çalışmalar.
Ek kaynaklar
GIJN Üyesi Olmak İçin Nasıl Başvurulur
Kırgızistan’dan Peru’ya: 20 Yeni Üye GIJN’e Katıldı
Rowan Philp , GIJN muhabiri. Philp eskiden Güney Afrika‘da Sunday Times ‘ın baş muhabiriydi. Bir dış muhabir olarak, dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.