The New York Times ve Peru’dan OjoPúblico’nun öne çıkan öykülerinin gösterdiği gibi, bir ülkenin milletvekilleri arasındaki olası çıkar çatışmaları her seçmen için önemli bir endişe kaynağı. Haftalık NodeXL’imiz ve Twitter’daki en popüler veri gazeteciliği hikayelerinden oluşan insan küratörlüğümüzle hazırlanan liste aynı zamanda Kraliçe II. Elizabeth’in dünya çapındaki banknotlardaki portresinin tarihi, kutlama amaçlı olarak adlandırılan silah seslerinin nasıl ölümcül olabileceğine dair açıklayıcı bir haber ve ayrıca Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki yerinden edilmiş insanları ve kurumsal bakımdaki Ukraynalı çocukları takip eden haberler yer alıyor.
ABD Kongresinde Hisse Senedi Alım Satım Çatışmaları
Amerika’nın ulusal yasama organı olan ABD Kongresi üyelerinin şirketlere yatırım yapmalarına ve birkaç kısıtlamayla hisse alıp satmalarına izin verilir. The New York Times, çıkar çatışması potansiyelini incelemek için 2019’dan 2021’e kadar bildirilen alım satım işlemlerini analiz etti. Bu alım satımları Kongre komitesi atamaları ve belirli oturumların tarihleriyle eşleştirerek, gazeteciler 97 milletvekili veya onların temsilcileri tarafından yapılan 3.700 alım satımı tespit edebildi. İçeriden alınan bilgilerin kullanımından etkilenmiş olabilecek aile üyeleri de yer alıyor. Hikayenin tamamını buradan okuyabilirsiniz ve buradan da bulguları inceleyebilirsiniz.
Here as well is the main story. I can tell you first hand as a NYT Wash Bureau colleague of the folks who did this: This took months of work. Thanks NYT readers for supporting it. https://t.co/DVFSauiUnW
— Eric Lipton (@EricLiptonNYT) September 13, 2022
Kraliçe’nin Parası
Bu ayın başlarında ölen İngiliz hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth’in yüzü, Antarktika hariç her kıtada 30’dan fazla ülke ve bölgenin para birimlerini süsledi. Commonwealth’in üyesi olan Kanada, Elizabeth’in benzerliğini 1935’te henüz sekiz yaşında bir prensesken 20 dolarlık banknotunda gösteren ilk ülke oldu. Washington Post, her ülkenin merhum kraliçenin portresiyle ne zaman nakit dolaşıma girmeye başladığını ve ne zaman durduklarını bir banknot şeklinde ustaca resmediyor ve aynı zamanda portresinin ne zaman oğlu Kral Charles’ınkıyle değiştirilebileceğini soruyor.
A very nice first big byline for @sadbumblebee with @PostGraphics with this beautiful graphic about how banknotes portraying QEII tell a recent story of the British Empire https://t.co/mfVGIvdQ7y
— Chiqui Esteban (@chiquiesteban) September 15, 2022
Kutlama Ateşi Ölümcül Olduğunda
Kutlama amaçlı silah sesleri, neşeli bir olayı ya da tatili kutlamak için havaya ateş açılması, tahmin edebileceğinizden çok daha tehlikeli. Bu tür başıboş mermiler insanları öldürdü ve yaraladı hatta küçük bir uçağı bile düşürdü. Riskleri incelemek için içerik pazarlama ajansı 1Point21 Interactive, düşen bir merminin ne kadar tehlikeli olabileceğini belirlemek için farklı mühimmat türleri ve çeşitli atış açılarıyla simülasyonlar çalıştırdı.
New #dataviz project!✨Ever wondered how dangerous can a falling bullet be and how far can it go? We show it with animated SVGs! First storytelling project I worked on with colleagues at @1p21interactive!https://t.co/dLDVD7Rryl pic.twitter.com/i80LdCibBx
— Maria Fedorova (@mashfedorova) September 16, 2022
Seçim Bingosu
Peru’da önümüzdeki ay yapılacak bölgesel ve belediye seçimleri öncesinde, Perulu araştırmacı haber odası OjoPúblico, okuyucuların 1.700’den fazla seçim adayının geçmişlerini keşfetmeleri için bir interaktif oluşturdu. Bingo Seçim projesi, gazeteciler, veri analistleri ve geliştiricilerden oluşuyor ve yedi veritabanından toplanan bilgilere dayanmakta. İnteraktif proje, okuyuculara adayların yolsuzlukla suçlanıp suçlanmadığını, suç geçmişi olup olmadığını veya özel sektörle potansiyel çıkar çatışmaları olup olmadığını gösteriyor.
#Elecciones2022 🗳️ En este #BingoElectoral conoce el análisis que hemos hecho sobre los riesgos de corrupción, los potenciales conflictos de interés y los vínculos de los candidatos a la presidencia regional y alcaldías provinciales.
Ingresa aquí 👉 https://t.co/4zajhbfYgp pic.twitter.com/BrKC07Kwqc
— OjoPúblico (@Ojo_Publico) September 20, 2022
‘Tarihin En Yaşlı Hükümeti’
Mali haber sitesi Insider tarafından yapılan bir analize göre, ABD’nin gerontokrasi durumu, yetişkin nüfusun çoğunluğundan önemli ölçüde daha yaşlı insanlar tarafından yönetilen bir toplum olduğunu belirgin hale getiriyor. Medya kuruluşu, 1800’lerden günümüze kadar Kongre’nin medyan yaşını takip etti. Kongre üyelerinin, temsil ettikleri insanlardan “daha yaşlık olduklarını ve çok daha hızlı yaşlanmaya başladıklarını” yani 1990’ların başından bu yana keskin bir artış olduğunu buldu. Bugün, Kongre’nin yaklaşık dörtte biri 70 yaşın üzerinde, bu şimdiye kadarki en yüksek yüzde iken, genel ABD nüfusunda ülkenin yarısı 38 veya daha genç.
not gonna lie the first time I generated this data and chart it was so jaw dropping I immediately checked to confirm it was right https://t.co/CgvqVhFghs pic.twitter.com/UIV3KZPUC2
— Walter Hickey (@WaltHickey) September 13, 2022
DRC’de Yer Değiştirme
Silahlı bir isyancı grup olan Müttefik Demokratik Güçler (ADF), 90’ların ortalarından beri Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteriyor. Global Press Journal tarafından yapılan bir veri analizine göre, grubun varlığı 2019’dan bu yana Ituri ve Kuzey Kivu eyaletlerinde tahmini iki milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu. Araştırmacı Bennett Hanson, bu verileri BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, Açık Sokak Haritası, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Dünya Gıda Programından alınan tahminleri kullanarak üç yıl boyunca topladı.
I collected 3.5 years of data on the ADF's violence in #DRC. Nearly 2 million people forced from their homes since 2019. I tried to humanize that staggering number here. Extra thanks to Merveille Kavira Luneghe's reporting and @MattGlobalPress's designs. https://t.co/jLY9QT0Lid pic.twitter.com/gDy2NqkMCb
— Bennett Hanson (@bennett_hanson) September 13, 2022
Ukrayna’nın Kurumsal Bakımdaki Çocuklarını Takip
Avrupa Birliği ve UNICEF’in verilerine göre, Rus işgalinin başlangıcında Ukrayna’da kurum bakımında 105.000’den fazla çocuk vardı. Reuters gazetecileri savaşın ilk birkaç ayında çocuklara ne olduğuna baktı: Ebeveynleri ve vasilerinin yanına mı gönderildiler, yurt dışında mı yoksa Ukrayna içinde mi teslim edildiler yoksa aynı kurumlarda mı kaldılar? Ayrıca Reuters, grafikler, kaydırmalı anlatım, Svelte taslağını, kullanmak için açık kaynak kodları paylaşıyor.
This is what set me off – I did not know there was a national system in place with so many children. Didn't know that parents with special needs kids had so little social support that the orphanages became the choice. https://t.co/0Ew51ZPuQO pic.twitter.com/ZiMMSFDwGh
— sarah slobin (@sarahslo) September 12, 2022
ABD, İngiltere Gelir Dağılımı Analizi
Financial Times’ın veri gazetecisi John Burn-Murdoch yakın tarihli bir köşe yazısında, Birleşik Krallık ve ABD’nin “bazı çok zengin insanlarla çok fakir toplumlar” olduğu iddiası Twitter’da yaygın bir tartışmayı tetikledi. Bu sonuca varmak için Burn-Murdoch, Birleşik Krallık ve ABD’deki insanların gelir dağılımını ve yaşam standartlarını diğer ülkelerle karşılaştırdı. Bu iki ülkedeki zenginlerin son derece zengin olduğunu, en fakirlerin ise en fakir 14 Avrupa ülkesinden daha kötü bir yaşam standardı ile mücadele ettiğini buldu. Eski Bloomberg Opinion köşe yazarı ve finans profesörü Noah Smith, çevrim içi bir çürütme teklifinde bulundu.
NEW: income inequality in US & UK is so wide that while the richest are very well off, the poorest have a worse standard of living than the poorest in countries like Slovenia https://t.co/gtHvhNsnuT
Essentially, US & UK are poor societies with some very rich people.
A thread: pic.twitter.com/fXFsULsrQ3
— John Burn-Murdoch (@jburnmurdoch) September 16, 2022
Rus Bomba Sığınakları
Rusya’nın çoğunlukla Soğuk Savaş döneminde inşa ettiği sığınaklara olan ilgi, ülkenin Ukrayna ile girdiği savaş sırasında yeniden canlandı. Avrupa sitesi Novaya Gazeta’nın Rus arama motoru Yandex’in verilerini kullanarak yaptığı bir analize göre, Ukrayna sınırındaki bölgelerde yaşayan Ruslar tarafından “bomba sığınakları” için internet aramalarında bir artış oldu. Ayrıca ülkedeki birçok Sovyet döneminden kalma sığınaklara ne olduğunu ortaya çıkarmak için yüzlerce mahkeme kararını inceledi. Birçoğunun saunalar, güzellik salonları, barlar ve oto tamirhaneleri gibi özel işletmelere dönüştürüldüğünü tespit etti.
Novaya Gazeta. Europe reports on who and how earns money through Russia’s civil defence.
Spoiler: Rich Russians build private bomb shelters with gyms inside.https://t.co/nXEdaGoBMA
— Novaya Gazeta. Europe (@novayagazeta_en) September 17, 2022
Pro Kadın Basketbolunda Trendler
ABD’deki Ulusal Kadınlar Basketbol Birliği (WNBA) şampiyonası, geçen hafta Las Vegas Aces’in gıpta edilen kupayı eve götürmesiyle sona erdi. The Pudding bünyesindeki görsel bir hikaye anlatımı stüdyosu olan Polygraph, 2004’ten bu yana WNBA ile ilgili temel arama trendlerini bulmak için Google Trends ile iş birliği yaptı. Ayrıca WNBA’daki “ilkler” ile ilgili ilk dokuz aramayı da incelediler, örneğin “ilk kadın”dunk” veya “ilk Kızılderili WNBA oyuncusu”, “öncüler, risk alanlar, tavanı kıranlar” gibi.
This might be the best infographic I've ever seen. What an interesting and powerful way to tell a story of growth and continued opportunity with data! @WNBA #womeninsports #prosportshttps://t.co/9RoIKliGyd
— Megan Kurcwal (@MegKurcwal) September 14, 2022
Bağlantıları toplayıp grafiklerini çizdikleri için Connected Action’dan Marc Smith ve Harald Meier‘e tekrar teşekkürler. İlk On #ddj listesi haftalık olarak düzenlenir.
Eunice Au GIJN’nin program yöneticisidir. Daha önce, Singapur’daki The Straits Times’ın Malezya muhabiri ve New Straits Times‘ta gazeteciydi. Ayrıca The Sun, Malaysian Today ve Madam Chair için de yazdı.
NodeXL’in #ddj üzerindeki eşlemesine ve Twitter’daki veri gazeteciliğine bir göz atmak için bu haritaya göz atın.