Eskiden Venezuela’nın en büyük gazetesinde köşe yazarıydım. Ayrıca kendi günlük radyo programıma ev sahipliği yaptım ve haber bültenine dayalı bir medya kuruluşu olan Arepita’yı kurdum. Gazeteciliğim, toplumdaki sorunlara ışık tuttuğu için demokrasiyi güçlendirmeye yardımcı olmalı diye düşündüm.
Ancak gazetecilik okulundan mezun olduğum on yılda ülkem insan haklarını ihlal eden ve gazetecileri hapse atan otokratik bir rejim haline geldi. Çoğu zaman tüm çalışmalarım boşunaymış gibi geliyor, en azından, önemini nasıl değerlendireceğimden emin değilim.
Demokratik ülkelerde gazetecilerin haberciliğinin etkisini ölçmek daha kolay. Bu bağlamlarda, kurumlar ve iktidardakiler, yolsuzluk veya kötü yönetim kanıtlarına yanıt olarak yöntemlerinde reform yapma olasılıkları daha yüksektir. Otoriter ülkelerde hukukun üstünlüğü ve demokratik süreçlerin yokluğunda bu aktörler aynı baskıyı hissetmiyorlar. Statüko hüküm sürdüğü için cesaret kırıcı olabilir. Bunun da ötesinde, hükümeti eleştiren haberler yayınlamaya cüret eden medyanın ateş altında kalması daha olası.
Bu ortamlarda gazetecilerin yolsuzluk veya görevi kötüye kullandığına dair ne kadar kanıt ortaya çıkarsa çıksın, aramızda ve kamuoyunda çok az şeyin değişeceğine dair bir his var.
Zorluklara ve bu duyguya rağmen, gazeteciler yine de olumlu bir fark yaratabilirler. Etkileri daha az geleneksel yollarla ortaya çıkabilir.
Gazeteciliğin Önündeki Engeller
Otoriter ülkelerdeki gazeteciler için koşullar zorlu ve genellikle tehlikelidir. Bilgiye erişim daha sınırlıdır ve gazeteciler sansür, zulüm ve yaşamlarına yönelik tehditlerle karşılaşabilirler.
Örneğin Rusya’da, Ukrayna’nın işgali, basın özgürlüğünü kısıtlayan yeni yasalara yol açtı. Putin’in bu Mart ayında imzaladığı yeni yasa, Kremlin tarafından onaylanmayan bilgilerin yayılmasını 15 yıla kadar hapisle cezalandırıyor. Bu, Ukrayna’daki savaşı haber yapmanın Rus gazeteciler için fiilen yasa dışı olduğu anlamına geliyor” dedi.
Gazetecilerin güvendiği kaynaklar da otoriter rejimler altında genellikle daha fazla tehlike altında. Küba, Havana’daki sokak satıcıları José ve Leo, serbest meslek sahipleri hakkında bir raporda beyanda bulundukları için otomat lisanslarını iptal ettirdiler . (José ve Leo’nun soyadları orijinal hikayede yayınlanmadı.) Raporun yazarı Abraham Jiménez Enoa , şu anda İspanya’da sürgünde olan “Küba’da kaynaklara sahip olmak çok zor, çünkü onlar da misilleme yapmayı düşünüyorlar” dedi.
Bu gibi otoriter bağlamlarda, okuyucu, katılım ve kurumsal reform gibi tipik performans göstergelerinin izlenmesi genellikle daha zor olduğundan, fon sağlayıcıların destekledikleri gazeteciliğin etkisini ölçmeleri zor. Bu, bu ortamlarda gazetecileri ve haber odalarını desteklemek için para akışını etkileyebilir.
“Bir hikayenin etkisini okuyucu sayısıyla ölçmek bu durumda işe yaramaz. Venezüellalı araştırmacı gazetecilik medya kuruluşu Armando.info’nun editörü ve koordinatör Patricia Marcano , farklı İnternet servis sağlayıcıları tarafından dijital medya çevresinde sürdürülen blokajlar sahip olabileceğiniz okuyucu sayısını sınırlıyor” dedi .
Gazeteciliğin Etkileri
Bu zorlukların ışığında, gazetecilerin ve bağışçıların, gazeteciliğin etki yarattığı daha az geleneksel yollara ilişkin anlayışlarını genişletmeleri gerekiyor. Yine de insan hakları ihlallerini belgelemeye, yerel STK’ların profilini yükseltmeye, diğer ülkelerdeki yasal işlemleri bilgilendirmeye, sınırlar arasında topluluk oluşturmaya ve gelecek nesiller için bir kayıt bırakmaya yardımcı olabilir.
İnsan Hakları İhlallerinin Belgelenmesi
Armando.info, ülkedeki yaklaşık 6.000 yargıç hakkında bilgi içeren bir veri tabanını inceledikten sonra, 2000 ve 2019 yılları arasında Venezuela’da adaletin uygulanmasında birçok usulsüzlük tespit etti. Yargıdaki bağımsızlık eksikliğinin ve yolsuzluğun, aleyhlerinde yasal davaları olan kişilerin karşılaştığı büyük engeller olduğunu buldular. Takip eden rapor , İnsan Hakları Konseyi’nin bağımsız olgu bulma misyonu tarafından ve Amerika Kıtası İnsan Hakları Komisyonu’nun 2020 yıllık raporunda adalet talep eden mağdurları desteklemek için bir referans olarak kullanıldı
Bu ve bağımsız medyadan gelen diğer raporlar sayesinde, bugün Dünya Adalet Projesi’ne göre Venezuela’nın 2021’de hukukun üstünlüğü endekslerinden birine sahip olduğunu biliyoruz. Bunun ölçülebilir kanıtlarına sahip olmak, adil olmayan yasal işlemlerde bulunan kişilerin Uluslararası Ceza Mahkemesi veya Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi gibi uluslararası kuruluşlara daha güçlü davalar açmalarına yardımcı olur. Ayrıca, yozlaşmış bir sisteme karşı mücadele eden birçok kişiden biri olduklarını garanti eder.
Yerel STK’ların Profilini Artırmak
Otoriter rejimlerde gazetecilik, yerel kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesi için farkındalık yaratabilir. Rusya’da bağımsız medya kuruluşu Meduza , geçen yıl oğlunun birinci Çeçen savaşı sırasında kaybolmasının ardından Rus savunma bakanlığına dava açan bir kadın olan Roza Khalishkhova hakkında bir haber yayınladı. Onu bulmaya çalışırken Çeçen savaşçılar tarafından işkence görmekten kurtuldu .
Sivil haklar grubu Pravo Materi , Khalishkhova ve oğulları askerlik hizmeti sırasında ölen diğer ailelere yardım etti. Raporun yazarı Scherbakova, “Onun hikayesini anlattım ve Pravo Materi’den bahsettim” dedi. “Sonra insanlar onlar hakkında bilgi paylaşmaya ve Pravo Materi’ye bağış yapmaya başladı.”
Hukuki İşlemlerin Bildirilmesi
Gazetecilik, diğer ülkelerdeki yasal işlemleri de bildirebilir. 2017’de Armando.info, Venezuela’daki gıda ithalatındaki usulsüzlükler hakkında, işadamı Alex Saab’ı suçlayan hikayeler yayınladı. Saab hakaret davası açtı ve medya kuruluşundan birkaç gazeteci saldırıya uğramamak için sürgüne gitti .
Büyük ölçüde Armando.info tarafından toplanan kanıtlar sayesinde, ABD Adalet Bakanlığı daha sonra Saab ve başka bir Kolombiyalı işinsanı hakkında Venezüella’nın döviz kontrol sistemi aracılığıyla elde ettikleri 350 milyon ABD dolarını aklamakla suçladı. Saab , Venezuela’dan İran’a giderken Cape Verde’deki bir uçak durağında tutuklandı ve bugün ABD’de yargılanmayı bekliyor.
Sınır Ötesinde Topluluk Oluşturmak
Bağımsız medya, göçmenlerin ve yerinden edilmiş mültecilerin menşe ülkelerindeki haberleri takip etmelerine de yardımcı olabilir. “ El Estornudo Küba’da engellendi ve web sitesine girmek için bir VPN’e ihtiyacınız var. Sitenin kurucu ortağı Jiménez Enoa, neredeyse tüm okuyucularının Küba dışında olduğunu söyledi.
Ağır bir sansür olsa bile, gidenler ve geride kalanlar arasında bağlantı kurmak için bilgilerin sızabileceği boşluklar her zaman vardır. 2021’in Temmuz ayında on binlerce Kübalı, on yıllardır ülkedeki en büyük hükümet karşıtı protestolarda sokaklara döküldü. Gösteriler, gıda ve ilaç kıtlığına ve hükümetin COVID-19 pandemisine tepkisiydi. Bağımsız medyanın yaptığı haberler, yurt dışında yaşayan Kübalıları protestolar hakkında bilgilendirdi ve diğer ülkelerdeki Küba büyükelçilikleri önünde kardeş gösterilerine ilham verdi.
Gelecek Nesillere Rekor Bırakmak
Son olarak, otoriter hükümetler genellikle olayların kendi uygun versiyonlarını gerçeğe dayalı olarak zorlamaya kararlı olduklarından, gazetecilik aynı zamanda “ tarihin ilk kaba taslağı ” bırakmak için bir alan olarak da hareket edebilir . Haberin hemen bir etkisi olmasa bile, gelecek nesillerin eylemlerini etkileyebilecek bir tarihsel kayıt bırakabilir.
1989’daki Tiananmen Meydanı protestoları ve katliamı hakkında haberler bunun güçlü bir örneğidir. “ Tankın önünde duran bir adamı gösteren harika resimler var.Hong Kong’da bir gazeteci ve video yapımcısı olan Bao Choy , “Gazeteciler silah kullanımının seslerini belgelediler” dedi . “Komünist Partinin çok acımasız olabileceğine ve insan haklarını ihlal edebileceğine dair tüm bu hatıralarımız aklımıza kazınmış durumda. Ve bence bu hafıza, Hong Kong halkının sonraki on yıllarda kendi demokrasileri için savaşmasında rol oynadı.”
Günümüzde gazeteciler ve fon sağlayıcıları, gazeteciliğin etkilerine ve kalitenin, bağımsız habercilik etkilerinin değiştiği geleneksel olmayan kanallara ilişkin anlayışlarını genişletmek zorunda. Giderek daha otoriter hale gelen bir dünyada bunu yapmak; durum ne olursa olsun, ülkelerinde bir etki yaratmak isteyen yeni nesil gazetecileri motive etmeye ve desteklemeye yardımcı olabilir.
Bu hikaye ilk olarak IJNet’te yayınlandı ve burada izin alınarak yeniden basıldı.
Ek kaynaklar
Otokrasilerdeki Gazeteciler Neden Bir Demokrasi İçindeymiş gibi Haber Vermeli?
Armando.info’nun Sürgündeki Muhabirleri Venezuela Hakkında Nasıl Haber Vermeye Devam Ediyor?
Otoriterin Başucu Kitabını Anlamak: Gazeteciler İçin İpuçları
Dariela Sosa , Gazeteci ve Uluslararası Gazeteciler Merkezi’nin (ICFJ) izleme, değerlendirme ve öğrenme danışmanı. Aslen Venezuelalı olan Dariela, şu anda Arjantin’de yaşıyor.