Araştırmacı gazeteciler için en son ipuçlarını ve araçları araştırdığımız GIJN Araç Kutusu‘na hoş geldiniz. Bu bölümde, muhabirlerin yerel çevresel tehditleri araştırmak için kullanabilecekleri ayrıntılı veri tabanlarını ve uzaktan algılama araçlarını keşfedeceğiz.
Aşağıda paylaştığımız kaynaklardan bazıları, kar amacı gütmeyen uluslararası bir gazetecilik konsorsiyumu olan Çevresel Araştırma Forumu (EIF) tarafından düzenlenen bir web seminerinin parçası olarak sunuldu. Diğer kaynaklar, serbest çalışan bir araştırmacı muhabir ve EIF direktörü Alexandre Brutelle ile yapılan bir sonraki röportajda ortaya çıktı.
Brutelle, artan iş birliği ruhuna ek olarak uydu görüntülerine erişim, açık kaynaklı coğrafi bilgi sistemi (GIS) veri araçları, Global Forest Watch gibi yerleşik veri tabanları ve veri paylaşımının bir kombinasyonu nedeniyle çevresel araştırmaların görünümünün parlak olduğunu söylüyor. İkincisine bir örnek olarak, Afrika’nın yenilikçi Oxpeckers araştırma kuruluşu tarafından yayınlanan, büyüyen #WildEye çevre suçları arşivinden bahsediyor. Gazeteciler, Myanmar kereste ihracatından Hindistan’daki yaban hayatı kaçakçılığına kadar, yasa dışı eko-ticaretle ilgili davaları, mal varlıklarına el konulmasını ve tutuklamaları izlemek için derlenen verileri kullanabilir.
Brutelle, “Bu, gazetecilik yapımı harika bir çevre aracına iyi bir örnek ve verileri Güney Afrika’daki üslerinin çok ötesine, Asya’ya, Avrupa’ya, her yere yayıldı” diyor.
2020’de Fransa’da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak tescil edilmesinden bu yana EIF’nin sınırlı bir bütçeye rağmen Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Balkanlar ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki muhabirler ve veri bilimi uzmanları da dahil olmak üzere 60 bireysel üyeye ulaştığını da sözlerine ekledi.
“EIF’nin amacı gazetecileri ve uzmanları birbirine bağlamaktır” diyor. “Yeni çevresel habercilik girişimlerini ve araçlarını teşvik etmek için küresel bir konsorsiyum olmayı hedefliyoruz.”diyor.
Tehdit Altındaki Sitelerin Arka Planına İlişkin Küresel Veri Setleri
İster yeni bir maden ister zehirli bir sızıntı olsun belirli bir çevresel tehditle ilgili bir soruşturma başlatırken o sahadaki mevcut koruma kurallarına, çevresel risklere ilişkin bilgilere, bölgenin yönetim geçmişine ve belirtilen endişelere hızlı erişim sağlamak önemlidir. Brutelle, aşağıdaki üç küresel veritabanının bu soruların çoğuna hızla yanıt verebileceğini ve diğerlerini tetikleyebileceğini söylüyor.
DOPA Explorer: “Oldukça basit ama gerçekten kullanışlı bir araç, her tür sulak alan, Ramsar [sulak alan] siteler, kuş alanı ve UNESCO rezervleri dahil olmak üzere uluslararası koruma altındaki alanların kullanıcı dostu bir kataloğu olan DOPA’dır” diye belirtiyor Brutelle. “Örneğin, bir Afrika ülkesinde yeni Batılı madencilik şirketi operasyonlarını duyduğumda ilk refleksim koordinatları alıp DOPA verilerindeki korunan alanlarla örtüşüp örtüşmediğini görmek oluyor.” Avrupa Komisyonu’nun Ortak Araştırma Merkezi tarafından üretilen Korunan Alanlar için Dijital Gözlemevi (DOPA), yalnızca bir haritadaki noktaların yasal çevre korumasından yararlandığını göstermekle kalmaz, aynı zamanda bu kuralları bölgedeki hassas ekosistemler ve türlerle ilgili ayrıntılarla birleştirir. “O kadar yararlı ki, baktığınız alanlardaki diğer koruma sorunları hakkında, orada nesli tükenmekte olan türler veya kırmızı listede hayvanlar olup olmadığı hakkında da bilgi var” diye ekliyor.
Protected Planet: Muhabirler hem kirletici endüstriler hem de onlar tarafından kullanılan 269.000 karasal ve deniz koruma alanından oluşan bir veri tabanı olan Protected Planet ile birlikte DOPA Explorer’ı kullanabilir. EIF’te uzaktan algılama uzmanı olan Christina Orieschnig, BM Çevre Programının bir projesi olan sitenin korunan alanların yönetimine ilişkin değerlendirmeler, topluluk paydaşları hakkında bilgiler ve gazeteciler için kolay grafik indirme seçenekleri içerdiğini açıklıyor. “Bu siteyi gerçekten seviyorum dünyadaki herhangi bir korunan alan için indirebileceğiniz bir sürü şekil dosyası var” diyor.
EJAtlas:Barselona Otonom Üniversitesi Çevre Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından yürütülen Çevresel Adalet Atlası (EJAtlas), dünya çapında hızla büyüyen bir topluluk etkileri ve çevresel çatışma noktaları kataloğunu içerir. Atlas, tıklanabilir haritalarda düzenlenmiş düğümlerle, örneğin geçmiş yasal sonuçlar ve topluluk protesto olayları hakkında bir bakışta ayrıntılarla birlikte binlerce çevresel mücadele hakkında hızlı brifingler sunar ve ilgili belgelere, araştırmalara ve aktivist web sitelerine bağlantılar içerir.
Brutelle, Atlas’ın birincil kaynaktan ziyade yerel ipuçları ve hikaye fikirleri için bir kaynak olarak en etkili olduğunu söylüyor. Örneğin, Brutelle, Kuzey Afrika’daki kötü niyetli madencilik uygulamalarını araştırırken, araçtan, nesli tükenmekte olan kuş türlerinin de aynı bölgede yabancı kraliyet prensleri tarafından yasadışı olarak avlandığını öğrendi.
“Bu araç, yalnızca göz atarak araştırılacak yeni konular için fikirleri ateşleyebilir”
“Aksi takdirde bu daha çok bir başlangıç noktasıdır ancak halihazırda baktığınız bir sitedeki herhangi bir çevresel sömürünün veya protesto tarihinin arka planını kontrol etmek için kullanışlıdır. Uzak konumlarda veya ulaşamayacağınız yerlerde çevresel suistimalleri bildirirken harika olabilir.”
SkyTruth Parlaklık Haritası
Petrol kuyularında ve rafinerilerde yanan doğal gaz, atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit ve metan ekleyebilir ve normalde depolanması pahalı olan gazı dışarı atmak için kullanılabilir. Sürecin ürettiği alevler ve metan konsantrasyonları, uzaydan tespit edilebilen bireysel kirletici faaliyetleri temsil eder. Uydu görüntülerindeki kızılötesi özelliklerin otomatik analizlerini kullanan SkyTruth Flaring Map veritabanı, dünya çapında gaz patlamasının neredeyse gerçek zamanlı haritalarını üretir. Ayrıca, kırmızı noktalarla temsil edilen yüksek metan konsantrasyonlarını yansıtan genişleyen hacim haritaları oluşturur.
EIF uzaktan algılama analisti Momchil Yordanov Güney Tunus’taki gizli, “geleneksel olmayan” gaz sondaj projelerinin tehlikelerine ilişkin yakın zamanda yapılan bir araştırmada, SkyTruth’u ilk kez denedi ve gaz çıkarımıyla ilgili ek gaz kuleleri ve enerji şirketlerini hızla belirledi.
Yordanov, “Gaz emisyonu tespiti konusunda iyi, kesinlikle çalışmaya devam etmeyi planladığımız bir araç” diyor.
Brutelle, SkyTruth’un “örneğin madencilik konusunda çok ilginç araçlara sahip olduğunu, ancak parlayan haritanın onların küresel aracı olduğunu” ekliyor.
“Çözünürlük, büyük alev alan bölgeleri ölçmek için yeterince iyi” diye belirtiyor. “Ülkenizde, haritalardaki kırmızı noktalara gidebilir ve ardından parlayan göstergeyi orada olup bitenlerle eşleştirebilirsiniz.”
Brutelle, aracın metan üreten diğer süreçleri tespit etmek için de kullanılabileceğini söylüyor. “Kırmızı noktayı gördüğünüzde kendinize şunu sorabilirsiniz: Bu yerde neden yüksek metan konsantrasyonu var, korunan bir alanda mı ve yasal seviyelerin üzerinde mi?” diyor. “Açık hava çöplükleri, çöp yakma veya istenmeyen yakıt yakma ile bağlantılı olabilir.”
Gaz patlamasını izleme hakkında daha fazla bilgi için GIJN’nin Metan Araştırmasına İlişkin İklim Değişikliği Raporlama Kılavuzuna bakın.
Google Earth Motoru
EIF’den Orieschnig, en sevdiği araştırma aracını listelemesi istendiğinde şöyle diyor: “Google Earth Engine, eller aşağı!”
Bulutun gücünü harekete geçiren Google Earth Engine, çok miktarda uydu görüntüsü verisini hızla işleyebilir. Örneğin, Maryland Üniversitesi tarafından yürütülen Küresel Orman Değişikliği projesi, sistemi ormanlardaki küresel düşüşü haritalamak için NASA’nın Landsat uydusundan gelen 20 terapixel‘lik devasa bir görüntüyü işlemek için 2013 yılında kullandı. Araştırmacılar şunları kaydetti: “Tek bir bilgisayarın 15 yılda gerçekleştirebileceği şey, Google Earth Engine bilgi işlem kullanılarak birkaç gün içinde tamamlandı.”
Bu araç ayrıca araştırmacı gazetecilerin yeryüzündeki kara ve su yüzeylerindeki değişiklikleri tespit etmesine ve ölçmesine yardımcı olabilir. Geçen yıl, EIF, Bulgaristan’ın Varna Gölü’nde ve Karadeniz’e bağlanan önemli bir balıkçılık ve turizm bölgesi olan komşu körfezde büyük bir atık su sızıntısının neden olduğu hasarı araştırdı. Ekip, göldeki alg oluşumlarını tespit etmek için uydu görüntülerini kullanmaya karar verdi ancak büyük miktarda veriyi işlemek için çok daha fazla bilgi işlem gücüne ihtiyaçları olduğunu keşfetti.
Orieschnig, “Bütün bu veri analizini orada yapsaydım muhtemelen bilgisayarımı bozardım bu yüzden Google Earth Engine’i kullandım” diyor. API’nin (bir web sitesi, uygulama veya programın diğeriyle etkileşime girmesine izin veren yazılım kodu olan uygulama programlama arabirimi) ücretsiz olduğunu ve böylece muhabirlerin “hesaplamaları çevrim içi ortamda süper hızlı ve oldukça basit bir şekilde yapabileceğini” ekliyor. Javascript programlama ortamı sonuçları elbette Google Drive’ınıza aktarabilirsiniz, ancak tüm veri işleme işlemleri Google sunucularında gerçekleşir.”
Hizmet ayrıca düzenli olarak güncellenen ve aranabilir 40 yıllık görüntüleri içeren kullanıma hazır bir uydu veri kataloğu içerir. Orieschnig, muhabirlerin erişim istemek için Google Earth Engine ana sayfasının sağ üst köşesindeki “kaydol” simgesini tıklamaları gerektiğini açıklıyor. “Kurumsal e-postamı kullanmak zorunda bile değildim yanıt almak dört gün sürdü ve ticari olmayan amaçlar için ücretsiz” diye belirtiyor.
Alglerin ışığı çevreleyen “temiz” sudan farklı bir dalga boyunda emdiğini kabul eden Orieschnig, dalga boyu imzaları açısından Varna Gölü çiçeklerinin büyümesini ölçmek için veri aracını kullandı. “Verileri bu şekilde kullanarak, sadece alglerin nerede olduğunu değil, aynı zamanda konsantrasyonunu da tespit edebildik, bu da harikaydı” diye ekliyor.
Genel olarak, bir okul otobüsünden daha büyük olayların orman yangınlarından sel baskınlarına ve alg patlamalarına kadar Sentinel Hub gibi ücretsiz, açık erişimli uydu görüntüleri kullanılarak, 10 metreye kadar çözünürlüğe kadar yakalanabileceğini ve ölçülebileceğini söylüyor. Javascript API’sine daha az aşina olan muhabirler için Orieschnig, coğrafi verilerle çalışmaya ilişkin teknik ipuçları için bu bağlantıdaki ve bu blogdaki öğreticileri önerir.
Gazetecilerin uydu şirketlerine veri taleplerini nasıl gönderebilecekleri de dahil olmak üzere, araştırmalarda uydu görüntülerini kullanma hakkında daha fazla bilgi için GIJN’nin Uydu Görüntülerini Bulma ve Kullanma Kaynakları adlı kılavuzuna bakın.
Örnek Olay: Asya’nın Mekong Deltası
Güneydoğu Asya’da yaklaşık 50 milyon insan gıda, enerji, ulaşım ve ticaret için Aşağı Mekong Nehri Havzası’nın nehirlerine ve zengin biyolojik çeşitliliğine bağımlıdır. Ancak Tayland, Laos, Kamboçya ve Vietnam’a kadar uzanan bu geniş bölge, çevresel bozulma, kentleşme ve iklim değişikliğinin etkileriyle tehdit ediliyor. Neyse ki, dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi Mekong Deltası’ndaki çevresel veriler artıyor. Güneydoğu Asya’da hidroloji ve çevre konularında uzman olan Orieschnig, bölgedeki muhabirlerin şu kaynakları incelemelerini tavsiye ediyor:
Mekong Nehri Komisyonu veri portalı: Bu veritabanı 10.000’den fazla veri setine dayalı olarak bölgedeki su yollarının durumuna ilişkin verileri bir araya getirir ve analiz eder. Orieschnig, “Hidroloji ve taşkınlardan balıkçılığa ve arazi örtüsüne kadar her şey için bu hizmetteki veriler için gerçekten minnettarım” diyor.
Mekong Baraj Monitörü: Kar amacı gütmeyen Stimson Center araştırması tarafından üretilen, kullanımı ücretsiz Mekong Baraj Monitörü, bölgedeki barajlar ve hidroelektrik hakkında güncel bilgiler için uydu görüntülerini, CBS analizini ve diğer veri kaynaklarını kullanır. “Bu aynı zamanda Güneydoğu Asya’daki hidroelektrik projelerinin operasyonlarını ve inşaatını da izliyor” diye belirtiyor.
Open Development Mekong: Bölgedeki çevre sorunlarının insan bağlamına ilişkin verileri bulmak için Orieschnig, bu siteye ve Open Development Kamboçya gibi ülkeye özgü sitelere ve devasa veri merkezine göz atılmasını öneriyor. “Nüfus yoğunluğu ve birçok çevresel ve sosyal konu hakkında çok sayıda açık erişim verisine sahipler” diyor.
Bireysel üyeler ve becerilerdeki büyümesine rağmen, AYF sınırlı kaynak kapasitesine sahip ve çeşitli girişimler için fon aramaktadır. Bununla birlikte, Brutelle, EIF’nin nihayetinde faaliyetlerini tespit etmek için yapay zeka veya AI sistemleri de dahil olmak üzere kendi çevresel izleme araçlarını geliştirmeyi ve bunları muhabirler için açık erişim araçları olarak paylaşmayı umduğunu söyledi.
Brutelle şöyle diyor: “Üye raporlarımızdan türetilen, geliştirmeyi ve paylaşmayı umduğumuz, yüksek etkili tespit ve izleme gazetecilik araçlarını zaten ana hatlarıyla belirttik.”
Ek kaynaklar
GIJN Toolbox: Gizli Para ve Mali Çıkar Çatışmaları için Avcılık
Uydular ve Dronlar Kullanarak Gökyüzündeki Yalanları Nasıl Ortaya Çıkarırsınız?
Çevre Gazetecileri NASA’nın Yeni Landsat 9 Uydusunu Nasıl Kullanabilir?
Rowan Philp , GIJN için bir muhabirdir. Eskiden Güney Afrika Sunday Times baş muhabiriydi . Bir dış muhabir olarak, dünya çapında iki düzineden fazla ülkeden haberler, siyaset, yolsuzluk ve çatışmalar hakkında haber yaptı.