Dijital doğrulama editörü Gaëlle Faure Agence France-Presse’nin dünya çapında 100’den fazla gazeteciden oluşan dijital doğrulama ekibinin bir parçasıdır. İnternet’te dolaşan yanlış bilgilerle ilgili birçok dilde makaleler yayınlıyorlar. Faure, AFP’nin Afrika’daki bürolarında bulunan dijital doğrulama muhabirleri tarafından yazılan yanlış bilgilerle ilgili hikayeleri düzenler ve ayrıca dünyanın her yerindeki gazeteciler için doğrulama eğitimi üzerine çalışır. Birkaç meslektaşıyla birlikte geçen yıl gazetecilere bilgi kontrolü ve dijital doğrulamanın temellerini öğreten bu video kursunu geliştirdi. Bu röportajda, AFP’deki işi ve yanlış bilginin dünyanın dört bir yanındaki gazetecilere sunduğu zorluklar hakkında konuşuyor.
Raksha Kumar: Teyitçiler çoğu haber odasında hala nadir bulunuyor. Kursunuz bir gazetecinin kendi haberini kontrol etmesine nasıl yardımcı oluyor?
Gaëlle Faure: Bu kurs gazetecilere kendi haberlerine kontrol etmeyi öğretmez. Onlara, terimin daha yeni anlamıyla gerçekleri kontrol etmeyi, yani çevrim içi dolaşan içeriği doğrulamayı ve buldukları yanlış bilgiler hakkında yalanlama yazmayı öğretir. AFP’de buna dijital doğrulama da diyoruz, ancak terimler farklı haber odaları arasında farklılık gösteriyor.
RK: Kursunuz gazetecilerin yanlış bilgilerle mücadele etmesine/yanlış bilgiler hakkında yazmalarına nasıl yardımcı oluyor?
GF: Bu kursun sadece yanlış bilgi konusunda uzmanlaşmış gazeteciler için değil, her tür görevdeki tüm gazeteciler için yararlı olmasını istedik. Çevrim içi yanlış bilgiler her ülkede herkesi etkiler ve ayrımcılıktan fiziksel şiddete kadar gerçek dünyada zararlara neden olabilir. Sağlıkla ilgili yanlış bilgiler de olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir. Bu nedenle, muhabirlerin topluluklarında dolaşan zararlı yanlış iddiaları çürütmesine yardımcı olabilecek araçları paylaşmak istedik.
Kurs, bağlam dışı paylaşılan eski görüntülerden dijital olarak değiştirilmiş tweet’lere ve şüpheli sağlık iddialarına kadar, dikkat edilmesi gereken bazı yaygın yanlış bilgi türlerini ele alarak başlar. Ardından, örnekler ve alıştırmalar yoluyla kurs, web’de ve farklı sosyal medya ağlarında gelişmiş aramalar yaparak başlayarak, iddiaları doğrulamak için temel araç ve teknikleri nasıl kullanacağınızı gösterir.
Ardından, ters görüntü aramaları yaparak ve coğrafi konum yoluyla fotoğrafların ve videoların kaynağını nasıl bulacağınızı öğretir. Bu, bir görüntüdeki ipuçlarını aramayı ve ardından çevrim içi haritalar ve uydu görüntüleri aracılığıyla nerede ve ne zaman çekildiğini takip etmek için açık kaynaklı bilgileri kullanmayı içerir. Bir görüntü dosyasının meta verilerinin nasıl çıkarılacağını ve bunun nerede ve ne zaman çekildiğini doğrulamanıza nasıl yardımcı olabileceğini açıklar. Ayrıca , bir web sayfasının veya silinen veya değiştirilen bir gönderinin geçmiş sürümlerini görmenizi sağlayan Wayback Machine gibi çevrim içi arşivlerden de bahsediyoruz .
Bilimsel çalışmaların nasıl çalıştığını anlamayı ve güvenilir kaynakları belirlemeyi içeren sağlık iddialarını doğrulamanın temellerini inceleyen bir bölüm var. Son olarak, topladığınız tüm kanıtları nasıl alacağınıza ve bunları güçlü, şeffaf bir teyit içeriği hedef kitlenize nasıl sunacağınıza dair bazı ipuçlarını paylaşıyoruz.
RK: Afrika’dan hikayeler üzerinde çalışırken karşılaştığınız benzersiz doğrulama sorunlarından bazıları nelerdir?
GF: Küresel ölçekte birçok yanlış iddia görüyoruz. Örneğin, COVID-19 tedavileriyle ilgili bazı iddiaların her kıtada dolaştığını gördük. Ancak elbette belirli ülkelere veya bölgelere özgü pek çok şey var. Afrika’daki beyaz doktorların istismarını içeren geçmiş skandallar nedeniyle, Batılı tıbbi araştırmalara karşı tarihsel bir güvensizlik var ve bu da kısmen aşılar hakkında yanlış bilgileri körükledi.
Ayrıca belirli çatışmalara ve savaşlara bağlı birçok yanlış iddia var. Sadece orada dolaşan yanlış iddiaları tespit etmek için değil, aynı zamanda önemini ve etkisini açıklamak için her ülkenin tarihini ve kültürünü anlamak çok önemlidir. AFP’nin Afrika’daki birçok bürosunda çalışan dijital doğrulama muhabirleri, yerel bağlamı anlıyor ve çok çeşitli yerel diller konuşuyor. Yine de, diller, sayıları nedeniyle bir sorun olmaya devam ediyor ve bu da bazı yanlış iddiaları tespit etmeyi zorlaştırıyor.
RK: Çevrim içi ortamda muazzam miktarda yanlış bilgi varken, haber odaları gerçek kontrol mekanizmalarını nasıl ölçeklendirmeli?
GF: Bunu yapmanın birçok yolu olduğunu düşünüyorum: Daha büyük haber odaları için bu, tüm gazetecileri dijital doğrulama becerileri konusunda eğitmek anlamına gelebilir ancak aynı zamanda yanlış bilgi ve hatta tüm ekipler hakkında yazmaya odaklanan gazeteciler için özel roller oluşturmak anlamına gelebilir. Daha küçük haber odaları için, tüm muhabirlere bu beceriler konusunda biraz eğitim vermeyi içerebilir, böylece onlar da tıpkı topluluklarını etkileyen başka herhangi bir hikayeyi sunacakları gibi yanlış bilgilerle ilgili hikayeler bulup sunabilirler.
Ne kadar çok o kadar güçlü. AFP gibi geniş bir ekibe sahip küresel haber merkezlerinde bile her ülkede ve her dilde dolaşanların yalnızca bir kısmını ele alabiliyoruz. Bu nispeten yeni bir alandır. Yani büyüdükçe icat edilecek çok şey var. Bunun daha iyi formatlar kullanarak izleyicilere ulaşmak mı, daha karmaşık doğrulama araçları icat etmek mi, medya kuruluşları arasında daha güçlü iş birlikleri kurmak mı, sosyal medya ağlarıyla daha etkili ortaklıklar oluşturmak mı, yoksa hepsi ve daha fazlası mı emin değilim.
RK: Yanlış bilgiyle mücadele ile dezenformasyon arasındaki farklar nelerdir?
GF: Yanlış bilgi, yanlış olan ancak yanıltma amacıyla oluşturulmamış iddialara atıfta bulunur, bu nedenle buna karşı çıkmak biraz daha basittir: Neden yanlış olduğunu açıklamanızı ve kanıtınızı göstermenizi gerektirir.
Açıkça yanıltmak için oluşturulan dezenformasyon, tüm bunlara ek olarak bunun arkasında kimin ve neden olduğunu araştırmayı gerektirir. Bu her zaman mümkün değildir çünkü dezenformasyon kampanyaları çok karmaşık olabilir. Ancak biraz araştırma yaparak, örneğin, yanlış bir iddianın, benzer özellikleri veya davranışları paylaşan bir dizi sosyal medya hesabı tarafından koordineli bir şekilde çevrim içi olarak paylaşıldığını, belki de tümü belirli bir siyasi ilişkiyle bağlantılı olduğunu çok iyi gösterebilirsiniz. Hesapların davranışındaki kalıpları araştırmanıza yardımcı olabilecek CrowdTangle gibi bazı araçlar vardır .
RK: Gazetecilerin doğru olan şeyler üzerinde çalışması gerekiyor. Ancak birçoğu artık bazı haberlerin yanlışlığını kanıtlamak için çalışıyor. Bu, gazeteciler için tam bir yeniden beceri kazanmayı gerektiriyor mu?
GF: Birkaç yeni beceri öğrenmeyi gerektiriyor ama ben buna tam bir yeniden beceri kazandırma demezdim. Birçok temel gazetecilik becerisi, özellikle araştırma becerileri, burada hala çok fazla geçerlidir.
Bununla birlikte, ihtiyaç duyduğu şey, görünümde bir değişikliktir. İlk olarak, bu, çevrim içi olanın anekdotsal olmadığını ya da çevrim dışı olandan daha az gerçek olmadığını ve aslında çevrim içi olan birçok şeyin çevrim dışı olanı doğrudan etkilediğini kabul etmek anlamına gelir. Bu, kendi kendine geçeceği umuduyla yanlış bilgileri görmezden gelemeyeceğiniz anlamına gelir – eğer öyleyse!
Yazma sürecinde ayrıca, geleneksel haberciliğe alışık olduğunuzdan çok daha fazla kanıt göstermenizi gerektirir. Bu küçük düşürücü olabilir. Kitlenizin yanlış iddiaya inanmış olabileceğini ve bunun sadece yanlış olduğunu belirtmekle kalmayıp, onu tamamen çürütmekle sorumlu olduğunuzu hatırlamanız gerekir. İdeal olarak, sürecinizi okuyucularınızın kendilerinin yeniden üretebilecekleri kadar şeffaf bir şekilde tasarlamak istersiniz.
RK: Pek çok okuyucumuzun bildiği gibi, doğrulama yanlılığı , herhangi bir yeni bilgiyi kişinin önceki inançlarını onaylayacak veya destekleyecek şekilde yorumlama eğilimidir. Bir gazeteci olarak, hedef kitlenizdeki doğrulama yanlılığıyla nasıl savaşırsınız?
GF: Doğrulama yanlılığı zorlu bir durum. Örneğin, komplo teorileri söz konusu olduğunda, doğrulama ancak bir yere kadar gidebilir. Bazı insanlar, tüm kanıtların yok sayıldığı, delinmesi zor olan yankı odalarında sıkışıp kalabilir. Ancak bir dizi çalışma, gerçeklik kontrolünün işe yaradığını ve özellikle yanlış bir iddia çok fazla ilgi görmeden hızla düzeltilirse iyi çalıştığını göstermiştir.
Onay yanlılığı, özellikle duygusal sorunlar için güçlüdür. Yazılarımızdan duyguyu uzak tutmaya çalışıyoruz ve kesinlikle yanlış iddiaya inanmış olabilecek herhangi birine küçümseyici görünebilecek bir ton kullanmıyoruz. Örneğin, bir iddianın kimseyi “kandırdığını” yazmazdık. Herkes bir noktada yanlış bir iddiaya düşer, özellikle de en güçlü inançlarını doğrularsa.
Akışla mücadele ederken, makalelerimizde, özellikle de ters görüntü aramaları gibi basit araçlarımızı ve tekniklerimizi paylaşarak, okuyucuların önyargılarını doğrulayan bir şey paylaşmadan önce hızlı bir kontrol yapma refleksini geliştirmelerine yardımcı olabileceğimizi umuyorum. .
Bu hikaye ilk olarak Reuters Gazetecilik Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlandı . Burada izin alınarak yeniden basılmıştır.
Ek kaynaklar
Dezenformasyonun Kökenlerini Araştırmak İçin Uzman İpuçları
Çevrimiçi Yanlış Bilgileri ve “Sahte Haberleri” Araştırmak İçin Favori Araçlarım
BuzzFeed’den Craig Silverman’dan Dezenformasyon Ağlarını Araştırmaya İlişkin İpuçları
Raksha Kumar , insan haklarına odaklanan serbest çalışan bir gazetecidir. 2011’den beri The New York Times, BBC, The Guardian, TIME, South China Morning Post ve The Hindu gibi yayın organlarında dünya çapında 12 ülkeden haber yaptı.